BEHANDLINGAR

BAD AV STRÄV PÄLS

En hund som trimmas får inte schamponeras 3-4 veckor innan trim. Schampot gör att pälsen ”sätter sig”, hårsäcken sluter sig kring strået och det blir halt och svårt att få grepp om. Man kan bada en nyligen trimmad hund, förutsatt att man bara plockat den mogna pälsen. Det är viktigt att använda ett hundschampo och då gärna ett milt sådant.

Kom gärna in med din strävhåriga hund så kan vi känna om pälsen är mogen för trimning.

 

VÅRD AV STRÄV PÄLS

Mellan hundtrimningarna måste man kamma hunden och ex. schnauzer behöver få bort så mycket ull som möjligt. Trimmar man med 6-12 veckors intervall kan man få fram en ”dubbel päls”, då varje gång hunden trimmas finns en kortare sträv päls under.

TRIMNING

Trimning kallas det då man plockar bort hår med roten. Strävhåriga hundar ( t ex tax och schnauzer) ska trimmas, detta gör man när hunden är i fällning.

 

Dessa pälsar behandlas på detta sätt för att behålla färg/form/struktur. De flesta som trimmas är i ursprung jakthundar, där det krävs en stark päls som håller hunden fri från tovor, isolerar och stöter ifrån smuts/fukt.

När man tar bort hårstrået kan ett nytt fräscht växa upp. Det är viktigt att man genomför det på rätt sätt – att man får med strået med roten – så att hunden behåller sin strävhet.

FÖRDELAR MED TRIM

Det är extra viktigt för jakthundar att bibehålla de egenskaper en sträv hår har, så de stöter bort fukt och smuts när de är ute på jakt. En välskött sträv päls fäller inte mycket.

 

TRIM OCH TUNNHÅRIGA HUNDAR

Om man trimmar för sällan är det inte ovanligt att hunden blir tunnhårig efter plockningen. Pälsen måste vara ”mogen” för plockning, den ska med enkelhet kunna dras ur hårsäcken.

 

Vi trimmar inte om pälsen sitter för hårt, det finns risk för hårsäcksinflammation men framför allt får hunden obehag av behandlingen).

VILKA HUNDAR FÅR EN KLIPPNING?

Raser som inte fäller klipps t ex pudel, lagotto, bichon. Vissa väljer att klippa sitt djur även om rasstandarden säger annat (yorkshireterrier, shih tzu, lhasa apso, katter t ex).

Vissa hundar både trimmas (rycks) och klipps. Ex. spaniel trimmas på ryggen och resten klipps. Andra raser måste klippas ett antal gånger per år för att få ha den frisyr som föreskrivs.

Somliga hundägare vill ha sina hundar i ett mer lättskött skick, hundar som annars skulle vara långhåriga. Det finns olika längder att välja bland (beroende på önskan och  pälsens kondition).

KLIPPNING AV TOVIG PÄLS

En mycket tovig hund är svår att få annat än kortklippt, hunden mår bäst av att få bort alla tovor. En tovig päls släpper inte in tillräckligt med luft, värmer ej, kan orsaka hudproblem och göra ont.

KLIPPNING AV STRÄV PÄLS

En jakthund eller hund som ska ställas ut bör inte klippas. Om man klipper en strävhårig hund förändras pälsens struktur, den blir lockig och tunn, ofta ändras pigmenten och ljusnar.

Det är mycket svårt att trimma en päls som blivit klippt. Ibland är pälskvalitén dålig eller hunden håröm, i de fallen får man lägga utställningsplaner på hyllan och klippa hunden.

KLIPPNING

En del hundar klipps för att få sin frisyr (enligt rasstandard eller efter önskemål ).

När vi klipper Din hund använder vi maskinsax, vanlig sax, urtunningssax (effilersax) – beroende på vilken frisyr och resultat som önskas.

Tillsammans tittar vi på Din hund, kommer med förslag och lyssnar på Dina önskemål.

BAD MED TOVIG HUND

Innan man badar en hund måste den vara genomborstad. En tovig hund som genomgår ett bad blir inte ren och schampot fastnar i tovorna. Fukten gör att tovorna drar ihop sig och blir mycket svåra att reda ut efter badet.

 

ANVÄND HUNDSCHAMPO

Ett bad kan utföras ofta om man använder hundschampo av bra kvalité. Det är olika PH-värde på hund och människa så helst inte våra schampon i hundens päls och definitivt inte diskmedel.

GODKÄNDA SCHAMPO

I trimmet använder vi bara kvalitetsschampo , alla är godkända av KemikalieInspektionen (KemI) för användning i professionellt bruk.

Vi vet vad som finns i de produkter vi använder (de har alla säkerhetsdatablad och korrekt märkning) och vi använder olika produkter beroende på pälstyp och individ.

De hundar som schamponeras ofta behöver balsam som återsluter fjällen i strået.

Även slitna och långa pälsar behöver balsam, som gör dem blanka och smidiga. Det finns medicinska schampo för hundar med hudproblem.

SPA – BAD AV HUND

Hundar bara ska badas en gång om året – är det sant?

Förr i världen när gårdshunden låg ute i alla väder var det ett vettigt argument, då behövde hunden ha en fetare päls som kunde stå emot vind o kyla.

Idag är hunden en familjemedlem, lever inomhus, promenerar i staden, går på saltade trottoarer på vintern och en annan pälsvård krävs.

Vi rekommenderar bad minst 6 ggr/år, gärna oftare.